Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky

23.09.2015 Bratislava

Bratislava 23. septembra (TASR) – Riziko cukrovky druhého typu môžu podľa odborníkov znížiť zdravé raňajky či pohyb a psychická rovnováha. Tento typ diabetu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov, najčastejšou príčinou vzniku je obezita a nízka fyzická aktivita, ktoré patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta.

"Ráno treba začať čerstvým ovocím a zeleninou, vajíčkom, celozrnným pečivom alebo orechami so strúhaným syrom," povedal Vladimír Uličiansky zo Slovenskej diabetologickej spoločnosti. Prospešná je aj rýchla chôdza, minimálne polhodinové cvičenie alebo šport. Káva či sladké pečivo môžu hladinu cukru v krvi zvýšiť.

Lekári vlani v ambulanciách evidovali vyše 340.000 cukrovkárov, diabetológovia však upozorňujú, že ich počet môže byť vyšší, pretože mnoho ľudí ňou trpí nevedome. Väčšina z pacientov trpí práve diabetom druhého typu.

Okrem tohto typu cukrovky existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka a iné jej špecifické typy. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie. Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.
 

Vyberte región

mark